Често се случва бабата да е принудена да седи с внуците

...
Често се случва бабата да е принудена да седи с внуците
Коментари Харесай

Трябва ли да плащаме на свекървата или тъщата, за да гледат внучето си

Често се случва бабата да е принудена да седи с внуците си денем, до момента в който родителите са на работа. Много фамилни двойки са се сблъсквали с такава обстановка, само че какво да се прави, работата е работа. Основното в тази ситуация е, би трябвало ли да се подкрепя финансово бабата, която посвещава времето и здравето си на дребното дете.

Както знаем, всичко се научава в съпоставяне. И в случай че един човек желае да предложи своята поддръжка и да помогне на децата, това не значи, че всички са такива. Наша читателка споделя своите наблюдения и откровено не схваща свекърва си, която внезапно взема решение, че би трябвало да ѝ се заплаща.

ПОМОЩ ОТ БАБА

Майка ми е жена, която през целия си живот е работила във фабрика и в този момент е пенсионерка. Тя е на 61 години и доста обича внучката си. Татко към момента работи, тъй че можем да кажем, че имат задоволително пари. Мама обича да се занимава с всевъзможни занаяти , изключително обича да прави сапун. Дори ѝ донесе прочут приход. Честно казано, по този въпрос отидох при татко си.

Преди година ми предложиха покачване на работата, в случай че прекъсна майчинството си. След дълги размисли се съгласих. Мама изигра значима роля в това, защото тя беше тази, която се съгласи да помогне на мен и брачна половинка ми в домакинската работа. Приготвяше вечеря, стоеше с детето и дребни още неща.

Работим до късно и без нейната помощ просто нямаше по какъв начин да издържим на такъв режим.

Сега ни е още по-лесно: прибираме се изтощени, само че с възприятие на задоволство. Апартаментът е чист, детето е нахранено, всички неща са на местата си, нищо не лежи в близост. Срам ме е да призная, само че ми е мъчно да правя рутинна работа, камо ли брачният партньор ми.

Но не мислете, че се разбрахме лесно с майка ми през цялото време. Два пъти месечно, както се очакваше, двамата със брачна половинка ми даваме част от заплатата на майка ми и считаме това за най-малкото, което можем да платим сега. Струва ни се, че ще бъде най-добре от всичко, тъй като кариерата ми се развива и не мога да мисля за домашната рутина. Мама вижда внучката си и всичко я устройва.

Не може да се каже, че майка ми един път е поискала нещо отвън всякаква мярка. Баща ми работи, само че те не се нуждаят от нищо особено. Разбира се, даваме дарове за празниците, само че отхвърляме нещо скъпо, когато родителите ни оферират.

От друга страна, свекърва ми, майката на съпруга ми, е малко по-възрастна. Тя е на 65.

Отдавна е пенсионирана, би трябвало да кажа, сносно. Тя не идва при нас, с изключение на един път на всеки шест месеца, и то единствено при упоритото увещание от съпруга си. Като цяло съм удовлетворена от това и няма да желая промени.Но напълно неотдавна приятелката ѝ отиде на отмора. Толкова й харесало там, че продъни ушите на свекърва ми. Нека и тя да си почине (от какво?!), Ще се разнообрази малко. Чист въздух, вкусна храна, има къде да се разхожда. Промяна, споделяше тя на обстановката.

Свекървата от своя страна е любителка на разходките и заниманията навън, даже се е записала на плуване. Тя послуша приятелката си и, несъмнено, искаше да отиде, единствено че нямаше пари, не е спестявала и не се е и опитвала като цяло. Кой трябваше да заплати за всичко? Разбира се, обичаният ѝ наследник!

Е, свекърва ми пристигна на посетители на внучката си и ни описа тъжната си история. Съпругът ми, несъмнено, незабавно пожела да помогне на майка си и аз го разбирам. Но внезапно се почувствах засегната. Майка ми, като обича да работи, идва при нас и от време на време си потегля даже по-късно от предстоящото, в случай че закъснеем. Ами незаслужено е!

И взех решение, че ще бъде почтено, в случай че свекърва ми също ни помогне малко: тя ще седи с внучката си един месец, а майка ми, най-после, да си почива. За да бъда почтена, даже бях възхитена от тази опция.

Но предлагането ми незабавно беше признато с неприязън: „ Възрастта ѝ не разрешава да го прави и като цяло, че личният ѝ наследник да не оказва помощ на остарялата си майка, а противоположното. Има ли съвест?! Съпругът ми беше мощно тъжен, това си личеше. Но за негова чест той резервира безмълвие. Повторих причините си, даже предложих да не ми готви вечеря, въпреки всичко се подложих на диета. Но внучката и синът могат по някакъв метод да се оправят.

Но получихме отговор „ Не! По никакъв метод! “ Тя ни остави със скандал и негодувание . Тя даже изплаши щерка ми. Съпругът ми ми говореше през зъби, макар че не сподели нищо непосредствено. Останах аз отговорна. Но апелирам, кажете ми за какво се оказва, че майка ми работи за нас, и то напълно не за най-щедрото възнаграждение. А свекървата може да взима пари от фамилния ни бюджет при първи комфортен случай?!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР